Rynek spożywczy nasycony jest wszelkiego rodzaju kulinarnymi wzmacniaczami smaku – od sztucznych mieszanek podkreślających smak, zapach i kolor potraw, po gotowe zupy i sosy w proszku. Stosujemy je nagminnie nie zdając sobie sprawy, jak bardzo są szkodliwe i jak łatwo można je zastąpić zdrowszą wersją naturalnych zestawów rozmaitych ziół.
Gotując posiłki dla naszych rodzin powinniśmy sobie zdawać sprawę z tego, jak ważną rolę dla organizmów wszystkich domowników – od tych najmłodszych, po tych najstarszych odgrywają naturalne przyprawy i zioła.
Zwróćmy uwagę na kilka podstawowych, doskonale znanych nam ziół, które potrafią mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Weźmy chociażby kolendrę, która ma działanie przeciwbakteryjne i moczopędne i, co ciekawe, działa odświeżająco na oddech. Wśród naturalnych przypraw znajdziemy również popularny cynamon, który z kolei ma zbawienny wpływ na nasz układ immunologiczny i działa antyseptycznie a dodatkowo pobudza procesy myślowe. Koper włoski, to kolejna „zdrowa” przyprawa – ma duży wpływ na perystaltykę jelit a u kobiet karmiących wspomaga laktację. Kurkuma przyspiesza gojenie się ran a szafran ma działanie antydepresyjne.

Jak widać wszystkie te popularne zioła mają zastosowanie nie tylko w gastronomii, ale również w medycynie a niektóre nawet w kosmetologii.